Waarom buitenspelen? Spelen in bos, park of op straat heeft een heleboel voordelen. We zetten vijf belangrijke redenen op een rij.

buitenspelen belangrijk 1. ENERGIE
Kinderen kunnen buiten veel energie kwijt. Schreeuwen en lawaai maken. Ontladen moet mogen en kunnen. Kinderen hebben buiten de ruimte om te rennen, te springen en te fietsen. Doordat kinderen buiten veel bewegen, blijven ze makkelijk op een gezond gewicht. Twee vliegen in één klap dus.

2. ZELFVERTROUWEN
Wanneer kinderen (zelfstandig) buiten mogen spelen, groeit hun zelfvertrouwen. Ze zijn (meer) op zichzelf aangewezen, ze krijgen de ruimte om te onderzoeken, te klauteren, dingen te bouwen en weer uit elkaar te halen. Zo ontdekken ze op eigen houtje wat ze zelf kunnen ondernemen. En ze leren hun eigen grenzen kennen.

3. MOTORIEK
Door buiten te spelen, trainen kinderen hun motoriek. Klimmen, over muurtjes of boomstammen lopen, rennen, springen en op speeltoestellen klauteren, het zorgt allemaal voor een goede ontwikkeling van de grove motoriek. Door het plukken van bloemen en plantjes en spelen met zand of op zoek gaan naar kleine beestjes, wordt de fijne motoriek ontwikkeld. Door de goede motorische ontwikkeling kunnen kinderen zonder moeite met leeftijdsgenootjes spelen, wat hun sociale ontwikkeling bevordert. Een goede ontwikkeling van de fijne motoriek zorgt er onder andere voor dat kinderen makkelijk leren schrijven. Dat draagt weer bij aan hun spraak- en taalontwikkeling, wat ook als ze groter worden een groot voordeel is.

schept water uit de emmer buitenspelen4. ZINTUIGELIJKE ONTWIKKELING
Kinderen leren te vertrouwen op zintuigen als ze buitenspelen. Ze komen in aanraking met materialen. Ze leren de eigenschappen van die materialen kennen: ruw, hard, zacht, zwaar, groot of klein. Ze leren ook inschatten hoe hoog iets is en hoe ver weg iets is. Allemaal eigenschappen die je alleen kunt leren door zelf te onderzoeken en die van waarde zijn als kinderen volwassen worden.

5. BUITENLUCHT
Veel bewegen in de buitenlucht zorgt voor een hoger zuurstofgehalte in de hersenen. Hierdoor kunnen kinderen helder denken en beter informatie in zich opnemen.