Materialen om mee te knutselen hoeven niet uit een winkel te komen. De beste knutselmaterialen kun je gewoon in de voor- of achtertuin vinden. Natuurlijke materialen zoals bloemen, blaadjes, twijgjes, boombast, stenen en peulen liggen bijna overal voor het oprapen.

Er zijn een heleboel redenen om met materialen uit de natuur te knutselen. We zetten er 9 op een rij:

1. Natuurlijke materialen zijn gratis!
We zijn Nederlanders. En dat blijven we. Gratis is altijd goed. Deze materialen liggen gratis en voor niets op straat, in het park en in het bos. Je kunt ze te allen tijde vinden en oprapen, dat scheelt behalve geld dus ook een tripje naar de winkel, een boodschappenlijstje en je hebt geen opslagruimte nodig, want als je nieuwe spulletjes nodig hebt, loop je gewoon even naar buiten.

2. Buiten = goed voor je gemoed
Voel je je een beetje opgesloten? Zijn kindjes hangerig? Loop eens naar buiten en kijk of je leuke dingen kunt vinden. Een verandering van omgeving (en veel ruimte) biedt een opgelucht gevoel. Lekker ontdekken kan een gemoedstoestand een fijne draai geven.

3. Opmerkelijke details
Als je buiten bent om spulletjes te zoeken, besteed je meer aandacht aan de kleuren van de bloemen, de vormen van blaadjes en de structuur van stenen. Omdat je zoekt, kijk je beter naar de details en vallen je dingen op die je niet eerder had gezien.

4. Ontwikkeling van natuur-vocabulaire
Leer je kinderen de namen van bloemen en planten die in de omgeving groeien. Als je ze zelf niet kent, zoek je ze even op. Dit is voor kinderen en ouders een leuk spelletje. Kinderen pikken spelenderwijs een hoop woorden en namen op en als je samen planten opzoekt die je niet kent, leer je ook nog eens waar ze voor gebruikt (kunnen) worden, of ze eetbaar zijn of niet en wat voor dieren ze (niet) aantrekken. Er valt een hoop te leren!

5. Je maakt contact met andere mensen
De meeste mensen vinden het heerlijk om naar kinderen te kijken die gefascineerd in de natuur rommelen. Vraag eens of je ook op zoek mag naar mooie dingen in de tuin van de buren. Dan knoop je er, terwijl kinderen zoeken en rommelen, ook nog eens een gezellig praatje aan vast.

6. Leer kinderen respect te hebben voor de natuur
Als je op pad gaat, spreek dan een paar dingen af: verzamel dingen zoals gevallen blaadjes, geknakte bloemen, twijgjes die op de grond liggen, enzovoorts. Zo val je niemand lastig en belast je de omgeving niet. Als je bloemen plukt, laat er dan genoeg voor anderen staan. En als je in tuinen op zoek wilt naar spulletjes, doe dat dan niet zonder toestemming.

7. Leer over natuur
Wanneer bloeit welke bloem? En wat is de rol van bijen is in de natuur? Wat eten planten? En welke dieren eten welke planten? En waar zouden al die kleine kriebelbeestjes naartoe gaan? Genoeg om je over te verbazen. En genoeg om uit te leggen!

8: Goed voor de omgeving
Als kinderen knutselen met natuurlijke (of gerecyclede) materialen, heb je waarschijnlijk minder behoefte aan het kopen van speelgoed. Goed voor de omgeving dus. Minder ‘dingen’ is niet hetzelfde als minder plezier!

9. Wakkert de creativiteit aan
Kinderen vinden het leuk om te knutselen met materialen die ze zelf hebben verzameld. En als je geen knutselhandleiding hebt, zullen ze zelf de mooiste dingen bedenken.

Wat verzamel je zelf? Wat is er in jouw buurt te vinden? En kun je zelf nog goede redenen bedenken waarom knutselen met natuurlijke materialen leuk is?
Als je niet weet wat je moet maken, houd dan gewoon BuitenHelden in de gaten. We zetten regelmatig leuke knutseltips op onze website.