Op een zonnige 13 september waren we erbij: het akkerfeest in Haarzuilens. Dit evenement laat ouders en kinderen genieten van alles wat er op het land te vinden is: van aardappels (die je zelf mag rooien!) tot het bakken van pannenkoeken met jouw zelf gemalen meel.

Bij aankomst laten we drie BuitenHelden voor 2 euro voorzien van een heus akkerfeest-stempeltje. Wel zo makkelijk, want daarmee mogen ze aan alle kinderactiviteiten meedoen. Er is genoeg. Je mag aardappels rooien en ze meteen omtoveren tot aardappelmannetjes. Er is een tafel waar je aan mag schilderen (en er werden kunstwerkjes afgeleverd!), je kunt ponyrijden of – als je van zwarte vingertjes houdt – je kunt zaadbommetjes maken met een dame van Natuurmonumenten.

Honing op je pannenkoek
Kijken mag je naar een bijenkast, wat van dichtbij wel heel indrukwekkend is. Je kunt verderop bijenwas-kaarsen maken en natuurlijk een potje honing scoren. Als je het leuk vindt, mag je van je zelfgemaakte meel pannenkoeken bakken en – natuurlijk – opeten.

Als het nog lukt met zo’n dikke buik, kun je lekker ravotten op een hoge berg van strobalen. Bovenop de berg kun je de Haarzuilense vlag veroveren. Natuurlijk lopen er ook dieren rond, kippen, geiten, konijnen en twee wonderschone varkens. Lekker aaien, want varkens zijn heus niet zo zacht als ze eruit zien!

Tochtje met de boswachter
Als kersje op de taart kun je ook nog aanhaken bij de boswachter. In ons geval was dat Udo Hassefras, die ons meenam over de akkers. We leerden het een en ander over de geschiedenis van de akkers, de Rijn, over waarom er zoveel verschillende bloemen op de akkers groeien en we visten met schepnetjes in de sloot om erachter te komen hoeveel leven er in zo’n klein slootje zit.

Naast alle kinderactiviteiten worden er courgettes, aardappels en pompoenen van eigen bodem verkocht (de aardappels kun je zelfs meteen gebakken krijgen, smullen!) en kunnen volwassenen genieten van een fruitsapje of biertje uit Utrechtse brouwerij. Daarnaast is er genoeg informatie te vinden over het Parkbos dat Natuurmonumenten momenteel gaat aanleggen bij Haarzuilens.

Dit jaarlijkse feest is er een dat iedere BuitenHeld in zijn agenda mag zetten.

Akkerdag Natuurmonumenten

Jaarlijks oogstfeest van Natuurmonumenten. Het akkerfeest vindt plaats op de akkers van het Wielrevelt, langs het Haarpad in Haarzuilens. Parkeren doe je bij Thematerweg 5, vanaf daar kun je in ca. 10 minuten lopen naar het akkerfeest. Of je komt met de fiets! Toegang is gratis, neem wel klein geld mee voor activiteiten (je kunt er niet pinnen).