Vandaag was het landelijke Appelplukdag. Eén van de leukste dagen van het jaar, want zowel ouders als superkleine én grotere kinderen vermaken zich prima op de boerderij en in de boomgaard. BuitenHelden ging naar Nieuw Slagmaat in Bunnik.

Bij aankomst rennen we meteen het erf op. Gezellige bedrijvigheid! Er wordt van alles klaargemaakt, en er staan tafels en bankjes waar je neer kunt ploffen met je koffie, sapjes of appeltaart. De kindjes kunnen spelen op het erf en paarden en schapen aaien. We halen meteen een paar muntjes voor de trekker die ons strakjes naar de boomgaard zal rijden. Net als vorig jaar is dat voor de kinderen één van de hoogtepunten.

Mnom mnom mnom
We duiken na het ritje met de trekker de boomgaard in en plukken vier tassen vol. Er wordt heel stiekem ook een mini-appeltje ‘geproefd’, (echt maar één, een heel kleintje, meneer de boer!) want de kleuters willen wel écht héél zeker weten of de appels wel zoet genoeg zijn voor in de taart en de appelmoes. Mnom, mnom, ze zijn lekker. Goedgekeurd, dus we nemen ze mee!

Lesje plukken
Als je voor het eerst appels plukt, kun je een lesje plukken krijgen Huub of Adrie. Zij leggen je uit hoe je appels plukt mét steeltje en zonder de bomen stuk te maken. Verder kun je hen ook het hemd van het lijf vragen over appelsoorten die in de boomgaard groeien en hoe ze die telen. Mocht je dan nóg niet genoeg informatie hebben, kun je een en ander ook nog nalezen op de grote posters in de boomgaard.

We zetten de bloemetjes binnen
Er is, behalve appels plukken, nog veel meer te doen op de boerderij. Je kunt een speurtocht doen in het maisdoolhof (dat hebben we eerder gedaan, maisdoolhoven zijn leuk!), je mag overvaren met een trekpontje en (gratis) geweldige bossen bloemen plukken. Wat er ook gebeurt, als je thuis komt en je huis ruikt naar verse appeltaart en er staan grote bossen veldbloemen op tafel, kan je dag eigenlijk al niet meer stuk. Kindjes vinden bloemen plukken (bijna?) net zo leuk als spelen, cupcakes versieren en rennen door het hoge gras als je toch op de trekker staat te wachten. Kortom: de appelplukdagen zijn de leukste van het jaar.

Meer appelplukken

Nog geen appels geplukt? Op Nieuw Slagmaat ben je ook op 27 september van harte welkom. Tijd: tussen 10.00 uur en 16.00 uur Parkeren: in het weiland bij de boerderij, gratis Tip: neem cash mee, de appels reken je in de boomgaard af

Voor de ritjes met de trekker betaal je 1 euro.

Boerderij Nieuw Slagmaat Marsdijk 5 3981 HE Bunnik Tel: 030 6371539, site: www.nieuwslagmaat.nl

Meer appels plukken: Ook op 27 september en in het weekend van 3 oktober worden er nog op veel plekken appelplukdagen gehouden.