Wild Plukken. Een boek dat je helpt ontdekken wat er in Nederland allemaal groeit, bloeit en vooral eetbaar is. Gemaakt voor volwassenen en (met) kinderen. Op de cover prijkt de titel in bessensap. De eerste indruk is goed. Kom maar op met dat lekkers!

Wild Plukken cover kaart
Als je het boek open slaat,  valt er meteen een kaart in je handen waar, heel overzichtelijk, alle soorten uit het boek op een rij staan. Handig. Dit soort extraatjes geven een boek als dit meteen meerwaarde. Ook als complete fruit-leek krijg je hierdoor het gevoel dat je al die eetbare soorten best kunt overzien.

De eerste 26 pagina’s vormen een vlotte, humoristisch geschreven inleiding (‘en als een zoen niet helpt, mag een middeltje tegen steken ook niet vergeten worden’). De belangrijkste boodschap: trek je laarzen aan, neem een tas mee en ga met de kinderen op pad! Handig: je krijgt ook een overzichtje van wat je mee kunt nemen.
Ben je nog niet uitgelezen: er zijn een aantal pagina’s besteed aan fruitliefhebbende dieren, bestuiving, en prikken en steken. Alles gelezen? Klaar om te vertrekken!

Nu beland je in het leukste gedeelte van het boek: wát kun je vinden, plukken en opeten? Er is een driedeling gemaakt die de keuze wat vergemakkelijkt:

– omfietsvruchten / écht de moeite waard
– lekkere vruchten / gewoon, lekker
– mwah vruchten / eetbaar, maar niet om te smullen

Bij alle vruchten vind je 1 tot 5 recepten, dus je hoeft niets van je oogst te verspillen.

Wild Plukken De alternatieve fruittuin

Wild Plukken De alternatieve fruittuin

Elk fruit wordt beschreven en getoond op een aantal foto’s. Je kunt ze dus makkelijk vinden als je op pluktocht gaat. Bij elke vrucht staat een leuk weetje of tipje, dat geeft het boek veel instapmomentjes. Wat zorgt voor een eigen karakter, zijn de pentekeningetjes in zwart/wit, die hadden wat mij betreft nog wat prominenter terug mogen komen.

Ben je na al dat fruit plukken (en eten) plukfan geworden? Wild Plukken geeft je ook nog de broodnodige tips om je eigen fruittuin aan te leggen. Er is aandacht voor kleine én grote tuinen, dus voor alle lezers wat wils. Het boek sluit af met een oogstkalender. Net zo handig als de overzichtskaart.

Wild plukken Kaart

Dit boek zorgt ervoor dat er van binnen wat gaat kriebelen. Ik denk dat er dit jaar een hoop mensen hun laarzen pakken en een paar emmertjes vol zullen plukken.

Auteur: Peter Kouwenhoven & Barbara Peters
Uitgever: KNNV
ISBN: 9789050114783