De boerderijdagen zijn voor kinderen een waar walhalla. Koeien aaien, stampen door gras en koeienpoep, vragen stellen aan de boer en kalfjes kijken. Wij gingen met onze drie BuitenHelden op stap naar de boerderij in Haarzuilen.

We werden welkom geheten op de boerderij van familie Oostveen, een schattig boerderijtje net om de hoek bij het bekende Kasteel de Haar. Tijd om te kijken wat er allemaal te doen was, hadden we niet, want de kinderen doken onmiddellijk de stal in waar zowel grote koeien als kalfjes te vinden waren. De grote koeien hadden best trek in een hapje van het een of ander, dus die werden dankbaar gevoerd door talloze kleine kinderhandjes. Oren dicht als ze loeien, want dat maakt een hoop kabaal. En is natuurlijk ook wel heel indrukwekkend van zo dichtbij.

Kalfje
Toevallig was er gisteravond een kalfje geboren. Wankel op zijn pootjes, dicht bij zijn moeder (met reúze-uier!) die hem continu duwtjes gaf met haar neus en schoonlikte. Wat een schatje. Een dorstig schatje, het mooiste dat je op de boerderij van heel dichtbij tegen kunt komen, is een kalfje dat drinkt. Kinderen kunnen er ademloos naar kijken.

Hooiberg
Tja. Koeien zijn leuk, maar wat nou, als er een schuur is met een fikse stapel hooibalen? Je kunt als ouder je planning op je buik schrijven. De kinderen duiken er en masse in en je krijgt ze niet meer uit het stro. Mocht je dat onverhoopt tóch lukken, dan herken je ze niet meer terug… tenminste, als kinderen. Wel als vogelverschrikkers. Eén voordeel: we slapen vannacht op stro, dus koud zullen we het niet krijgen ;)

Zoveel sjorren, trekken en aanmodderen
Ja, sjorren en trekken mag, aan uiers. Niet aan echte uiers, maar wel aan die van rubber, die speciaal voor gretige kinderhandjes neer zijn gezet. En dat is een lastig klusje! Want die kleine kindervingertjes zijn vaak nét niet sterk genoeg om iets uit zo’n speen te krijgen. Maar het oefenen is een heel fijne bezigheid waar mini’s zo een half uur zoet mee zijn. En apetrots als ze er met hangen en wurgen tóch een druppel uit hebben gekregen.

Naast oefenen met nep-uiers konden de kleintjes zich ook in een kruiwagenrace door het weiland storten, gewichtheffen met melkbussen en – last but not least – een ritje maken op een pony. Volgend jaar zijn we zeker weten weer van de partij!