BuitenHelden werd eind 2013 in het leven geroepen. De start van een leuk, eigenwijs platform voor de kleinste kindjes. En dan bedoel ik ook écht de kleinste kindjes. Die tussen de 3 en 7 jaar. Nu gaan we langzaam richting 2015. Wat is er in dat jaar allemaal gebeurd?

BuitenHelden startte met een website waarop geblogd werd. Met nieuwsbrieven, Facebook en Twitter. En het leukste van BuitenHelden: het magazine voor kleine kinderen: Buiten!

Fie BuitenheldenBuiten voor de kleinste kindjes
BuitenHelden werd speciaal in het leven geroepen voor de allerkleinsten. Want, als moeder van drie jonge kinderen, kwam ik erachter dat als ik iets met mijn peuters wilde gaan doen, er niet altijd even gemakkelijk iets te vinden of te verzinnen was. Wonende in de stad, is het ook niet altijd even makkelijk om buiten te spelen. Balkons, achterplaatsjes. Maar hoe vindt je de ruimte voor jouw kinderen? En hoe kun je ze toch zelf laten ontdekken iets meegeven van natuur en omgeving?

Rommelen, spelen en lezen met peuters
Erop uit met je peuter. Lezen, rommelen en ontdekken met je peuter. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen van (online) communities die activiteiten organiseren voor kinderen vanaf 6 jaar. Maar voor de kinderen tót zes jaar was dat een stuk lastiger. Dat gold ook voor magazines. Vanaf 6 á 7 jaar is er genoeg te vinden. Maar voor de hele kleintjes? Een magazine dat alles met buitenspelen en natuur te maken heeft? BuitenHelden bedacht genoeg activiteiten die peuters leuk vinden. Die ze deels zelf en deels met hun ouders kunnen doen. En een magazine, waar ze graag uit voorgelezen willen worden, maar waar ze ook in mogen knippen, krassen en kleuren en waar leuke ideeën in te vinden zijn. Lekker lezen, wat heeft Noa deze keer meegemaakt? En leren van Fie, die aan kleine kinderen uitlegt hoe een paardenbloem werkt en wat een reiger eet. Samen ontdekken dus. Met papa. Mama. En broertjes en zusjes.

Noa BuitenHeldenEn nu? Want Buiten! stopt?
Het eerste jaar begon goed. Een groeiend aantal leden. Gaaf! Dat zorgde voor een hoop energie! Want was is het leuk om een magazine te maken voor kinderen! En te weten dat het gelezen en gewaardeerd wordt! Halverwege het jaar meldden er minder leden aan en bij de inventarisatie bleken er voor het komende jaar te weinig leden te zijn om Buiten! financieel te kunnen dragen. En dan komt er een pijnlijk besluit. Ik moet stoppen met het maken van Buiten! Dat doet zeer. Iets waar je zoveel tijd, energie en liefde in hebt gestopt, wil je niet stopzetten. Als er een explosief aantal leden bij was gekomen, had ik natuurlijk ook in 2015 doorgegaan met Buiten!

BuitenHelden stopt gelukkig niet. Want het blijft leuk om kinderen de waarde van buitenspelen te laten ontdekken. En om hun ouders daarvan mee te laten genieten! Dus blijf vooral meelezen op buitenhelden.nl. En volg op Twitter en Facebook, want er zijn nog een heleboel leuke dingen die we willen delen met vaders, moeders, opa’s, oma’s en (klein)kinderen. En wie weet, als er genoeg mensen zijn die heel graag Buiten! voor hun peuter willen ontvangen… pak ik de draad gewoon weer op. En in de tussentijd? Om Fie niet al te erg te hoeven missen, maakt ze misschien haar entree wel online. En Noa? Die heeft inmiddels haar eigen prentenboek en apps, dus van haar verhalen kan iedereen blijven meegenieten.

Hanneke // redacteur, vormgever en illustratrice van BuitenHelden en Buiten!