Dieren ontdekken door buiten te spelen is het leukste dat er is! Maar soms is het ook wel fijn om gewoon aan tafel kennis op te doen over de dierenwereld. Dat kan nu, met de nieuwe dierfiguren voor de tiptoi.

Wij testen deze nieuwe speelfiguren voor de tiptoi van Ravensburger. Onze verzameling bestaat uit een set boerderijdieren, een set dino’s en dieren uit Afrika.

Lekker stevig
De dieren zijn in de eerste plaats degelijk. Het zijn geen lichtgewicht speelfiguren die na een dagje spelen beschadigingen vertonen. Ze kunnen echt tegen een stootje en dat blijkt een voordeel te zijn na een dagje flink spelen én tiptoi’en met deze sets.

Brullen maar!
Als je de tiptoi hebt aangesloten aan de computer en de audiobestanden naar de pen hebt geupload, kan het spelen beginnen. Elke speelfiguur heeft een kaartje, maar in principe kun je met één kaartje de pen aanzetten en daarna op de oranje stippen op alle dieren tippen. Er zijn verschillende modi: spelletjes, weetjes, geluiden en verhaaltjes/liedjes.

De kinderen hier kunnen er geen genoeg van krijgen. Als ouder vond ik de verhalen die bij een enkele speelfiguur horen, best lang duren. Sommige tot wel vijf minuten. Tot mijn grote verbazing luisteren de kindjes de verhaaltjes moeiteloos uit. Om ze daarna nóg een keer te beluisteren! Ook de quiz (die heel variabel is in moeilijkheidsgraad) spelen ze graag.

Verschillende leeftijden
Voor de kleinste kindjes (ca. 4 jaar) zijn de geluiden van de dieren erg leuk om naar te luisteren. De grotere kinderen (ca. 6/7 en ouder) vinden de weetjes leuk. Als ze die beluisteren, kunnen ze daarna een heleboel vragen uit de quiz beantwoorden, dus dat zorgt ervoor dat ze steeds vaker weetjes beluisteren. Een sneeuwbaleffectje dus.

Favoriet
Van de drie speelsets zijn de dino’s hier veruit favoriet. Ook bij dames ;) De geluiden die de dino’s maken, zijn natuurlijk indrukwekkender dan het geblaf van een hondje. Gelukkig lopen in onze testwereld alle dieren door elkaar en kunnen T-rex’en het uitermate goed vinden met pluizige konijntjes.

Dus? Aanrader?
Conclusie? Wij zijn fan! De speelsets zijn echt ontzettend leuk, zelfs zonder tiptoi in de buurt. En kinderen leren er heel erg veel van. Hier kunnen ze zelfs de naam Euoplocephalus vlekkeloos uitspreken, iets wat van de schrijfster van dit blog tot op heden niet gezegd kan worden.

 *) Weetje: de stem van de kinder-dinosaurus is wel een heel mooie! En heel toevallig is die ingesproken door Isin Merlijn, de oudste zoon des huizes van de schrijfster van dit blog. 

Meer info over de speelfiguren en de tiptoi vind je op de site van Ravensburger.