Met je kleine BuitenHelden er op uit: tijdens Fête de la Nature, dit jaar de tweede editie, echt een feestje. Zeker als het weer zo prachtig is. Wij pakten onze rugzak in en zetten koers naar de Utrechtse Heuvelrug. Bestemming: Schaapskooi Heidestein.

De route naar Heidestein is al een bezienswaardigheid ansich. Een wandeling richting de schaapskooi toverden we om tot een speurtocht: wie ziet de bordjes met de pijlen erop als eerste?  Want die moeten dit stel half verdwaalde boskabouters de juiste kant op sturen. Voor kindjes is dit prima vermaak, al hebben ze er nauwelijks tijd voor, want er moeten ook stokken en dennenappels gezocht en meegesleept worden en we schudden tot 25 keer per kind zand en dennennaalden uit de slippers.

Schaapjes en het beestenbos
Daar zijn we! Een paar siësta-houdende schapen met een pak wol van jewelste, heten ons lui welkom. We aaien ze door het hek heen. Zacht! Etenstijd is het voor deze mekkeraars nog lang niet, en in een mum van tijd zijn de drie BuitenHelden verdwenen, het beestenbos in. Een alleraardigst, voor kinderen (én ouders) onweerstaanbaar paadje dat langs een verzameling houten dieren voert. Bunzing, das, hermelijn, eekhoorn… We kijken en lezen wat af. Je kunt het pad een keer héén lopen, een keer terúg lopen en nog leuker: splitsen en tegen elkaar in lopen! In een huisje – compleet met hartje in de houten deur – wordt nog driemaal geplast, daarna nemen we een kijkje in de oude potstal (waar info te vinden is over Landgoed Heidestein en teveel leuke schapenknuffeltjes) en daarna zetten we koers naar de ooit met de hand uitgegraven vijver op het landgoed.

Bruggen en tunnels
Over de spreng (handig, als je die vindt, ben je zo bij de vijver!) liggen meerdere bruggen, waarvan er eentje hoog, smal en aan één kant leuningloos is. Geweldig! Dat is er een voor ons! Hij biedt zowel een prachtig uitzicht als een lekkere klimpartij, dus die is voor herhaling vatbaar. Langs de indrukwekkende vijver is een lange wal opgeworpen (tja… Dat zand moest toch érgens heen), welke tot grote blijdschap van de kindjes opgesmukt is met trappen en twee tunnels. Wat heb je nog meer nodig voor een flinke dosis ontdekkingsdrang?

Voedertijd!
Dan is het voedertijd. We zijn net terug bij de schaapskooi als Cees de Schaapherder (al moet deze machtig mooie man wel een beetje gniffelen als je hem zo noemt) de emmers met bix vult. De schapen doen inmiddels wat er van ze verwacht wordt: kei. hard. mekkeren. Met hun korte -hilarische- schapenpootjes weten ze flink vaart te maken en binnen een minuut verdringen ze elkaar bij de voerbakken. Lowlands is er niks bij. De kindjes mogen bij Cees bix halen en helpen dapper de schapen te voeren.

Leuk, achter zo’n hek, maar er is één schaap dat snapt wat kinderen echt mooi vinden: met een lenige sprong ontsnapt hij uit het landje en hobbelt op z’n dooie akkertje tussen de kinderen door om meer eten dan zijn wollige vrienden bij elkaar te scharrelen. +1 voor dit exemplaar! Hij krijgt ook een heleboel aaitjes als bonus en laat zich dit welgevallen.

 

Fete de la natuur kinderen er op uit heidestein schapenSchaapherder
Ik zei het al: wát een mooi mens! Isin onderwierp hem aan een diepte-interview en Nim vertelde hem in een bevlogen monoloog dat zij een schapenliefhebber van het eerste uur is. Cees neemt de tijd om alles rustig aan te horen, knoopt gesprekjes aan en geeft antwoord op alle prangende vragen. Genieten!

Scheer je weg!
Nú nog niet, maar wel op 13 juni! Want dan gaan alle schapen op de kappersstoel. Vanaf 11.00 uur treden ze aan en weet je wat? Jij mag meekijken! Wij zijn zeker van de partij! Parkeer 13 juni/schaapskooi Heidestein vast in je agenda.