Veel mensen zullen de Apenheul nog kennen van vroeger. De Apenheul bestaat al sinds de jaren ’60. En wie is er als kind niet geweest? We brachten een bezoekje aan de apen en we nemen jullie graag even mee naar de wereld van de witgezichtsaki’s en de bonobo-apen.

De dag dat wij de Apenheul bezoeken, is toevallig een ontzettend drukke. Grote drommen mensen bewegen zich van de parkeerplaats naar de ingang van het park. Een flinke wandeling overigens, van de ‘ingang’ naar de kassa waar je daadwerkelijk naar binnen gaat. En een bloedmooie, want je loopt over een prachtig pad langs bos en vijvers. Dat is stiekem al genieten.

 

Het betere jatwerk
Eenmaal binnen mag je een aap-veilige tas meenemen, zodat je zeker weet dat de eigenwijze exemplaren er niet met je boterhammen en andere versnaperingen vandoor slingeren. Wij hadden een goed dichtgeritste rugzak en gokten het erop zonder aap-veilige versie. In het eerste gedeelte van het park wordt je meteen omringd door dooshoofdaapjes. Hondsbrutaal zijn ze, er kruipen er een heleboel op kinderwagens, armen, schouders en zelfs hoofden, opzoek naar iets te eten. Een aantal mensen raken hun lunchpakketjes kwijt. De grijpgrage doodshoofdaapjes zijn écht heel gehaaid. De kindjes vinden het prachtig dat ze echt zó dichtbij zijn. Hoewel je de aapjes niet mag aaien, worden er een paar wel even aangeraakt, en ze zijn – volgens betrouwbare bronnen – dus echt superzacht.

 

Apenspotters
We scoren een ‘Apenspotterkaart’ voor alle drie de kinderen. Leuk om mee te nemen: op de kaart staan een aantal aapjes, als je er eentje gespot hebt in het park, kun je met je nagel het vakje openkrassen. Voor alle gespotte aapjes krijg je één of twee puntjes. Door de kaart mee te nemen, schieten de kinderen bijna automatisch in een speurmodus, zodoende kijken ze heel goed naar alle aapjes en zijn ze er met de volle aandacht bij.

 

Mooi, mooi, mooi!
Wat ons opvalt (en wat ik me niet kon herinneren van vroeger) is dat het park echt heel mooi is. Prachtige wandelpaden en bruggen, die het park echt tot een mooie belevenis maken. Voor de kinderen zijn er her en der klautermogelijkheden, gedeeltes met activiteiten en weetjes. Een lekkere afwisseling tussen kijken, klauteren en leren. Een van de mooiste stukjes van de Apenheul vinden wij het Apenboompad. Je loopt een zwevend pad op en bevindt je in een mum van tijd tussen de bomen én de rondslingerende apen.

 

Kijken, klimmen, klauteren en leren
De Apenheul is een heel mooi park. Zelfs ondanks de grote drukte op de dag dat wij er waren. Er is ruimte voor veel bezoekers en de routes/paden zijn breed opgezet, dus de bezoekers lopen elkaar niet zo snel voor de voeten. We hebben echt heel veel apen gezien, ontzettend veel namen geleerd (nu nog onthouden) en genoten van het feit dat het park – zelfs al zouden er geen apen wonen! – zó mooi is aangelegd.

 

Als je zin hebt in een dagje buitenlucht én je wilt met je gezin wandelen, spelen, kijken en ook nog niets leren, dan is de Apenheul een superplek om met z’n allen naartoe te gaan.
 

Praktische informatie

Adres: J.C. Wilslaan 21 7313 HK Apeldoorn

Openingstijden: 10:00 – 17:00

Prijzen: Volwassenen: € 21,00 per persoon Kind: € 18,50 per persoon