Naar buiten! Naar buiten! Want de herfst is hartstikke lekker! De herfst heeft het allemaal: mooie kleuren, blaadjes die je op kunt rapen, wolkjes die uit je mond komen als je uitademt, soms een zonnetje, vaak plassen om in te stampen. Wat kun je eigenlijk niét buiten doen in de herfst? Mocht je even zonder inspiratie zitten, lees dan de volgende tips eens door!

Tip 1: vetbolletje voor de vogeltjes
Help de vogels een handje! Het is erg leuk om een vetbol te maken. Smelt een beetje frituurvet in een pannetje, doe daar een handjevol kleine zaden doorheen (die haal je in de dierenwinkel) en giet het mengsel in een plastic bekertje. Als het hard is, haal je je ‘vetbol’ eruit en hang je ‘m in de tuin of aan een boom. Welke vogels komen er bij jou allemaal van snoepen?

Tip 2: kleurenspeuren
Kies een aantal voorwerpjes uit met verschillende kleuren en neem die mee naar buiten (kralen, gummetjes, knikkers). Speur naar dingen die dezelfde kleur hebben. Welke kleuren zijn het moeilijkst te vinden?

Tip 3: herfsttafel
Buiten zoek je dingen die typerend zijn voor de herfst. Die neem je mee naar huis. Daar verzamel je alles op één plek, bijvoorbeeld op een tafeltje. Niet alles hoeft van buiten te komen. Je kunt ook plaatjes uit magazines knippen of misschien heb je wel speelgoed dat heel goed bij de herfst past, zoals bijvoorbeeld speelgoed-paddenstoelen? Je kunt vast nog veel meer verzinnen dat bij de herfst past!

Tip 4: spiegeltje, spiegeltje…
Ga eens op zoek naar paddenstoelen en neem een spiegeltje mee. Dan kun je onder de hoed van de paddenstoel kijken en hoef je hem niet aan te raken! Met zo’n spiegeltje kun je trouwens nog veel meer dingen van de onderkant bekijken. Welke dingen heb jij nog nooit eerder zo gezien?

Tip 5: spinnenwebben
Maar dan binnen. Het is soms wel heel koud, en we kunnen ons voorstellen dat je niet altijd zin hebt om naar buiten te gaan. Dus geven we je ook een binnenspeel-tip, die wel met de herfst te maken heeft. Maak eens een spinnenweb van wol. Een paar cocktailprikkers, een balletje piepschuim, een kastanje of een stuk klei en knutselen maar! Misschien kun je ook nog wel een spin maken die in het web kan kruipen!

Tip 6: voel de herfst met je vingers
Maak een voeldoos. Knip een flink gat in een doos zodat je hand er doorheen kan. Leg verschillende voorwerpen van buiten in de doos. Wat voor herfstvoorwerpen voel je? Spannend!

Tip 7: buiten verven
De herfst heeft mooie kleuren. Kun je er een tekening van maken? Hang een flink vel papier buiten aan de muur, de kliko of een ander flink oppervlak. Zet er een bord met (acryl)verf naast en schilderen maar. Bomen, bladeren, wat zie je om je heen? Misschien kun je ook wel een paar bladeren gebruiken om mee te stempelen op je buitenschilderij.

tip 8: Plets Plats, rennen en rollen
Moeten we dit nog tippen? Jas aan, laarzen aan, wanten mee en rennen door de plassen, rollen door de bladeren! Maar dat hadden jullie zelf natuurlijk ook al bedacht!