Nu kan het nog: Makke Jannen zoeken in het bos. Misschien ken je ze beter als tamme kastanjes. En wat doe je ermee als je met een tas vol thuis komt?  Opeten! Tenminste, de exemplaren waar je geen poppetjes van hebt gemaakt dan. Drie receptjes.

Gepofte kastanjes

1. Geroosterde kastanjes

Geroosterde kastanjes zijn een perfecte snack om te serveren op een gure herfst – of koude winterdag. Ze zijn snel en gemakkelijk te maken en hebben een fantastische smaak.

Bereiden:

  • De oven voorverwarmen op 200°C/gasoven stand 6.
  • Snijd een X aan de bovenkant van elke kastanje en leg op een bakplaat.
  • Rooster de kastanjes gedurende 15-20 minuten in een voorverwarmde oven totdat de inkepingen zich openen en lichtjes naar buiten buigen. Schil ze en serveer ze terwijl nog warm zijn.

Appel kastanjemuffins

2. Appel-kastanje muffins (12 stuks)

Na een heerlijke boswandeling lekker op de bank met deze frisse appel-kastanjemuffins!

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 120 ml melk
  • 60 ml olie
  • 350gr tamme kastanjes (gepeld en fijngehakt)
  • 1 appel (in kleine stukjes)
  • 360 ml bloem
  • 120 ml zoetstof
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 120 ml bruine suiker
  • 12 muffinvormpjes

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220°C, klop ondertussen het ei los en roer daar de melk, olie, kastanjes (±250gr) en de stukjes appel door.
  • Klop de bloem, de zoetstof, bakpoeder en zout naar eigen smaak erdoor. Niet te lang kloppen! Verdeel het beslag over de 12 muffinvormpjes en zorg er daarbij voor dat de vormpjes niet meer dan voor ¾ gevuld zijn.
  • Meng de bruine suiker met de rest van de tamme kastanjes. Schep vervolgens op elke muffin een lepel van deze “topping”.
  • Bak de muffins in 20 tot 25 minuten gaar. Laat ze eerst helemaal afkoelen voordat je ze eet.

parfait kastanjes

3. Parfait van bessen en kastanjes

Ingrediënten:

  • 100 g tamme kastanjes
  • 125 g suiker
  • 2 el water
  • 5 dl slagroom
  • 3 el honing
  • 3 el cranberryjam
  • 2 el crème de cassis
  • een handjevol verse cranberry’s voor de garnering

Bereiding:

  • Was de kastanjes en kruis ze in met een mesje. Pof ze een kwartier in een oven van 200 graden. Laat ze afkoelen, pel ze en hak de kastanjes in fijne stukjes.
  • Meng de suiker met het water in een pannetje en laat het op een laag vuur langzaam iets karameliseren. Roer er de kastanjes door en laat ze afkoelen op een bord of bakplaat.
  • Hak tweederde van de kastanjes in fijne stukjes en laat de rest heel. Klop de slagroom lobbig en roer er de honing, jam, crème de cassis en de fijngehakte stukjes kastanjes door. Giet het mengel in een grote of meerdere kleine puddingvormen en plaats ze in de vriezer. Na ongeveer zes uur is de parfait klaar.
  • Stort de pudding op een bord en garneer met verse cranberry’s of cranberryjam en de achtergehouden hele krokante kastanjes.

 

Delen:Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on Google+0Email this to someone