De moestuintjes van Albert Heijn zijn ongekend populair. Hoewel veel mensen er heel enthousiast aan beginnen, overleven veel plantjes het uiteindelijk niet. Maar daar heeft Ikea iets op gevonden. 

De kleine bakjes van Albert Heijn sieren menig keukentafel en/of vensterbank. Hoewel in den beginne fris en groen, leggen een hoop groene vriendjes na een poosje het loodje. Het kweken van plantjes gaat veel ouders en kindjes goed af, maar wanneer ze verpot worden en hun weg naar buiten vinden, blijkt dat het Nederlandse weer nogal eens funest is voor de groente in spé.

Hydrocultuur it is

Ikea zag het probleem en ontwikkelde een indoor hydrocultuur, oftewel: een tuintje voor in huis waarin planten kunnen groeien met behulp van water. Aarde niet nodig. Licht eigenlijk ook niet, want alles wat een plantje nodig heeft, zit in het systeem. Het enige wat je nog in de gaten hoeft te houden, is de hoeveelheid water. Kijk de video: zo werkt het!

Vanaf april verkrijgbaar

Vanaf april is het systeem in de Ikea te krijgen. De aangenaam Zweeds klinkende naam is Krydda/Växer (kruiderij/groeien). Dus voor eenieder die zijn oogst in het (hollandse hemel)water ziet vallen: een Krydda op je keukentafel zou wel eens je redding kunnen zijn.

__________

BuitenHelden is onderdeel van uitgeverij Somoiso: met je neus in een boek gaat er een wereld voor je open.