In het sprookjesbos boek buitenspelen buiten kinderenNatuur heeft een grote invloed op kinderen. Door te spelen in de natuur ontwikkelen kinderen hun creativiteit, worden ze slimmer én krijgen ze een goede conditie (Factsheet Natuur & Gezondheid, IVN). Kinderen leren ‘In het Sprookjesbos’ dat zij onderdeel zijn van de natuur; spelenderwijs, gezond en veilig, ook in een stedelijke omgeving.

Suzanne Wardenaar verzamelde bekende sprookjes zoals Assepoester, Drie kleine biggetjes, Duimelijntje, Holle bolle Gijs en bedacht er natuuractiviteiten bij voor kinderen van 4 tot 7 jaar. De activiteiten zijn gericht op zintuigelijke beleving, het stimuleren van sociale vaardigheden en het ontwikkelen van creativiteit. Natuurbeleving en milieubewustzijn vormen de groene draden in het sprookjesbos. Ook in een stadsomgeving is het Sprookjesbos een middel om kinderen in contact te brengen met de natuur.

Uit de sprookjes zijn natuurvoorwerpen gekozen (hout, appels) die een aanleiding zijn tot gesprekken. Die ontwikkelen, samen met voorlezen, de taalontwikkeling bij jonge kinderen. Daarnaast zijn er activiteiten bij ieder sprookje: knutselen, koken, proeven, spelen, onderzoeken en ontdekken. De meeste activiteiten kunnen met gratis, natuurlijk of hergebruikt materiaal worden uitgevoerd. Het boek is een inspiratiebron voor ouders en kan ook heel goed door docenten worden gebruikt.

 

Website: In het Sprookjesbos
Bestel hier ‘In het Sprookjesbos’