BuitenHelden stelde een aantal vragen aan Marianne, mama van drie meisjes. Wat doen zijn zoal buiten? En wat zijn hun favoriete gebieden om lekker te wandelen en te rommelen?

Kindjes op bankje
Wat is jouw naam? En vertel ons eens iets over je kinderen?
Mijn naam is Marianne (van Velthoven) en ik ben moeder van 3 prachtmeisjes: Eliza (4), Abi die in de zomer 2 jaar wordt en Olivia (4 maanden). De meisjes – en dan heb ik het over de 2 oudste uiteraard – zijn actieve kindjes. Kindjes met soms heel veel energie. En wat is er leuker dan die energie buiten kwijt te raken? Wij gaan regelmatig met de meisjes naar buiten. De weekenden zijn voor ons buitendagen geworden als het weer een beetje mee zit. Dan zijn we als gezin allemaal bij elkaar en trekken we er met zijn vijven op uit.

boom mar Wat zijn jouw favoriete buiten-uitjes?
Wij wonen in Den Haag dus lekker aan de kust. Zelf ben ik niet zo’n strandmens. Niet in de zin van zonnebaden op het strand. Wat ik wel heerlijk vind, is met de kindjes naar het strand gaan om uit te waaien. Wij zijn gezegend met onze woonplaats, want binnen 15 minuten rijden, zijn we op het strand. In de zomer is dat vaak aan het eind van de middag of begin van de avond. Even nog lekker van de warmte genieten terwijl de kindjes in het zand kunnen spelen en mooie schelpen kunnen verzamelen.

Verder vind ik het heerlijk om met de kindjes naar een bosrijke omgeving te gaan. Nu is ook daar Den Haag bij uitstek geschikt voor. Genoeg bossen en parken om uren te kunnen vertoeven.

En waar gaan jouw kinderen het liefst naartoe?
De kindjes vinden, net als ik, het bos en het strand geweldig. Wij hebben thuis een ‘leuke dingen pot’ staan waar briefjes in gestopt zitten met daarop ‘leuke dingen’ om te doen. Eliza vond uiteraard dat het strand en het bos er ook bij moesten. Dus nu mag ze in het weekend een briefje uit de pot vissen met een leuke activiteit erop. Dat is niet altijd buitenshuis, maar soms ook binnenshuis. De buitenactiviteiten zijn wel erg populair. Naast het bos en het strand vinden ze ook een speeltuin erg leuk om naartoe te gaan. Qua bosrijk gebied gaan we voornamelijk naar Buitenplaats Overvoorde. Het favoriete strand is het strand van Kijkduin waar je de zandmotor ter hoogte van Monster kunt zien liggen.

interview mar, zon
Ik lees dat jullie regelmatig op Buitenplaats Overvoorde komen. Kun je ons daar eens iets meer over vertellen?
Buitenplaats Overvoorde ligt in Rijswijk. Het is een bosachtig gebied. Buitenplaats Overvoorde zelf is een monumentaal landhuis te midden van een bos. In de herfst is het leuk om spullen te zoeken voor in onze seizoenenpot. Wat dat is? Voor ieder seizoen hebben we een grote glazen weckpot gekocht. En voor elk seizoen proberen we in de natuur seizoensspulletjes te zoeken. De herfst is daar natuurlijk het beste voorbeeld voor. Mooie herfstbladeren rapen en eikels, kastanjes, beukennootjes en dennenappels verzamelen. Thuis stoppen we die dan allemaal in de pot. Tijdens het wandelen is Abi vooral geïnteresseerd in de eendjes, terwijl Eliza naar verloren natuurschatten zoekt. Haar ogen zijn voornamelijk op de grond gericht. En wij genieten van de mooie kleuren gedurende het jaar. Nu het voorjaar begint te worden, komen overal mooie voorjaarsbloemen uit de grond schieten. Prachtig om te zien. En natuurlijk wil Eliza dat we daar foto’s van maken, al dan niet met haar erbij.

Wil je nog meer kwijt aan andere vaders, moeders, kinderen of BuitenHelden?
Ik vind het heel belangrijk om met de kindjes de natuur in te trekken. En nee, ik heb dat niet altijd gedaan. Ik nam er eigenlijk nooit echt de tijd voor, maar de laatste tijd doen we het steeds vaker. Vooral voor Eliza is het nu echt leuk. Toen ze jonger was, vond ze het minder interessant, maar nu kun je genoeg leuke dingen bedenken om met haar buiten te doen. Ze gaat zich ook steeds meer interesseren voor onze (stads)tuin. We hebben grote bloembakken staan waar we een kleine moestuin van maken. En voor ieder van onze kinderen hadden we een mooie boom of plant in de tuin staan. Helaas hebben die de vorige winter niet overleefd dus moeten we dit voorjaar maar op zoek gaan naar een nieuwe plant voor alle 3 de meisjes.

Mijn advies voor andere papa’s en mama’s: Kindjes betrekken bij de natuur en vooral veel met ze buiten doorbrengen, is zo belangrijk.

En voor BuitenHelden: ik heb genoten van jullie eerste magazine en de kindjes ook. Leuk idee ook van jullie om foto’s en tekeningen van de kindjes te plaatsen in het magazine en/of op jullie site.
_______________________________________________

Ook een keer vertellen over je kindjes en je favoriete uitjes? 
Laat het ons weten: buiten@somoiso.nl