Een van onze favoriete dagen in het jaar: de Open Boerderijdag. Even lekker neuzen bij de oerhollandse koeien met hun verse kalfjes, koeien melken én met je kind in een kruiwagen door het weiland rennen.

Bij Boer Hans

De Open Boerderijdag brachten wij dit jaar door bij Boer Hans. Boer Hans heeft een boerderij in Haarzuilens, dus de weg ernaartoe (langs het welbekende kasteel) is al een mooi tochtje ansich. En ja, vorig jaar belandden we eveneens bij Boer Hans op de boerderie, we beloven dat we volgend jaar een andere boerderij met een bezoek vereren.

Ingewikkelde krentenbollen

Dit jaar kregen we een activiteiten-routekaartje, handig, zo weet je precies wat er te vinden is op de boerderij: melkbussen heffen, koeien melken, tekenen, schminken, kruiwagenrace, paardje rijden. Dochterlief scoorde meteen een potlood om af te kruisen wat we gedaan hadden. Speurtochten blijven immer populair. Goed, gewapend met routekaart betraden we het boeren-erf, alwaar we direct verwend werden met krentenbollen (en me-oh-my, ook op de boerderij zijn dingen niet simpel meer: “Wat voor krentenbol wil je? Een gewone, een met boter, een met kaas of een met boter én kaas?” Keuzestress. We kozen allemaal een andere en vervolgden al smakkend onze weg).

Buitje

We schuilden in de grote schuur voor ’n gezond buitje (ja hoor, doen wij ook, schuilen voor de regen) en daar konden we meteen ons melkhulp-diploma halen door de koeien te melken, een meisje om laten schminken tot biggetje en een welgemeende groet+tekening voor de boer achterlaten. We lieten ook nog een paar BuitenHelden-kaartjes achter voor de gelukkige vinders (dankzij Linda, de dochter van Boer Hans, die te spreken was over de opkomst). Misschien heb je er wel een gevonden :)

Springen, springen aaien en springen

Natuurlijk moet er op zo’n dag ook een hoop energie uit. Of de koeien daar op zitten te wachten, weten we niet zeker, erg onder de indruk leken ze niet. De kinderen des te meer: de hooiberg was er ook dit jaar weer dus in een mum van tijd zag 90% van de kinderen eruit als goedgevulde vogelverschrikkers. Lekker springen en rollen door het stro, probeer ze dan nog maar eens mee te krijgen. Nouja: als er kalfjes zijn die je mag aaien, lukt het uiteindelijk wel. Ze zijn zo lief, daar biedt geen kind weerstand aan. Ouders trouwens ook niet. Een stukje verderop (lees: na nog heel veel koetjes hooi voeren) komen we bij een frivool springkussen. Allemaal schoenen uit en gaan! Er wordt heel wat afgesprongen, we krijgen de kleintjes rood, zwetend en in een uitmuntend humeur terug (tip voor de organisatoren: doe bij dat springkussen maar een paar aardappelkisten en verhuis de koffie/thee die kant op… al die wachtende (en naar koffie smachtende) ouders staan daar wel een poosje. Marketing-technisch gezien is dat een geniale plek).

Konijntjes, kipjes, springkoeien

We nemen nog een kijkje in de voortuin, waar we kippetjes en konijntjes aaien en de kleinste kindjes op springkoeien door het gras kunnen hobbelen. Al met al: op de boerderij dag is voor iedereen wel wat te zien, te doen en te leren. Volgend jaar weer!

PS. We waren de eersten die een berichtje op het grote bord achter lieten. Boer Hans: we zijn wel benieuwd hoe dat bord er aan het einde van de dag uitzag. Krijgen we nog een fotootje? ;)


Open boerderijdagen van Campina
Familie Oostveen
Thematerkade 2
3455 RX Haarzuilens