Dat moestuintje in het klein. We schreven er al eerder een mini-blogje over. Dat was de uitpak-party. Maar nu hebben we de moestuintjes ook door kindervingertjes onder handen laten nemen. Lees je mee?

Peuteren
Dat is best even peuteren. ‘Hier voorzichtig losscheuren’ staat er op het kartonnetje. Nou… daar had Nim (5) mooi geen geduld voor. Onder het mom ‘mam weet wel wat er moet gebeuren’ duwde ze gewoon met haar duimen het bakje uit het karton en ze was klaar om te beginnen.

Wat hadden we nodig?
Simpel. Zo klaargezet. Bord (want veel moestuintjes), water, de moestuintjes zelf en een paar kinderen natuurlijk ;)

ah moestuintje 1

Kledderen
Daarna was het één groot kledderfeest. Kindjes leggen de tabletten keurig op een bord en mochten er daarna water overheen gieten. ‘Rustig gieten, kleine beetjes’ zei ik nog, maar tevergeefs. De een schoot uit, de ander was in de veronderstelling dat een beetje water ook een halve kan kon zijn. Het mocht de pret allemaal niet drukken. Gierend om de knoeiboel om tafel maakten ze de tabletten nat. Die daarna overigens in heel korte tijd ‘uitgroeiden’ tot flinke cilinders. Leuk om te zien!

ah moestuintje 5

Daarna volgde er nog meer gekledder. Want de grond moest naar de bakjes verhuizen. En dat mocht met vingers. Dat maakte verschillende reacties los: de één vond het zalig om met zijn vingers in de aarde te frommelen en de ander wilde graag een doekje. Uiteindelijk belande er genoeg grond in de bakjes. En een heleboel op tafel. En nog meer op de grond.

Zaadjes. Waar dan?
Tijd voor zaadjes. Het papiertje verdwijnt vanzelf. Slimme actie natuurlijk, van AH, zo kunnen de kleinste kindjes ook zaadjes ‘poten’. De kindjes aan tafel deden nog wat verwoede pogingen om de papiertjes open te scheuren en de zaadjes eruit te halen, en kwamen tot de conclusie dat dat helemaal geen handige ‘zakjes’ waren. ‘Nee, je mag het hele papiertje in je potje stoppen’. O. Oke. Dat was weer eens wat nieuws. In een mum van tijd stonden er een heleboel potjes met andijvie, aubergine, aardbeien en radijs op tafel. En daarachter een paar trotse gezichten. Nu afwachten tot de eerste groene puntjes boven de aarde uitsteken!