Het Nederlands Openluchtmuseum is vol verhalen. Oude verhalen, over werken, spelen, tradities. Je loopt letterlijk de geschiedenis binnen als je over de drempel van het Openluchtmuseum stapt. Wij beleefden het Openluchtmuseum een hele dag, wat was er veel te zien.

Bij binnenkomst liepen we het eerste paadje af dat we tegenkwamen. We belandden al snel bij varkens in een zalige modderwei, die al knorrend met hun neuzen kuilen van een halve meter diep wroeten. Tot groot genoegen van de kindjes, die die modderige varkens echt geweldig vies vonden! We doken daarna een aantal oude boerderijen in, waar we ons verbaasden over het feit dat hier makkelijk tien mensen woonden, de dieren meer ruimte dan de mensen zelf hadden en die mensen toch echt allemaal in zo’n klein bedsteedje pasten. Het mooiste is dat je zelf ook in zo’n bedstede mag kruipen, daar heb je écht niet zoveel ruimte! Wel heel knus.

Schuitje varen, theetje drinken
Na een aantal boerderijen, geiten, kipjes en prachtige paardenkarren, liepen we langs een watertje met oerhollandse molens (indrukwekkend, van dichtbij), tot we bij een trekschuitje kwamen. We stapten in (mjom! Natte voeten, want op de bodem stond een laagje water, heel lekker met warm weer) en sjorden onszelf naar de overkant. We liepen daar zo een scheepswerf op, waar het bootje waar we net uitstapten, opnieuw gemaakt werkt door een echte scheepstimmerman. Die vertelde ons mooie verhalen en liet de kindjes grondstofjes voor bootlak aanraken. We hadden er uren kunnen blijven staan.

Grote wasjes, kleine wasjes… 
Na de scheepswerf koersten we door de Zaansche Schans, zo een oud-hollandse wasserette in. Toppuntje automatisering, wasmachines zo groot als molenstenen die een hoop herrie en waterspetters maakten! De kinderen mochten helpen wassen – en als je op tijd bent, zoals wij dat standaard nooit zijn – kun je ook helpen de witte was uit te leggen op de grasvelden om het te laten bleken in de zon. Lekker roeren in grote wastonnen, veel leukere dingen kun je voor kinderen niet bedenken :)

Maak je eigen drukwerk
Langs de loods van het oude Van Gend & Loos, door het bos, daar vonden we de Drukkerij. Een alleraardigste drukker liet de kindjes op de pers hun eigen drukkersdiploma maken. Geweldig mooi! Duwen, inkt ophalen, trekken en dan je diploma drukken met echte loden letters! De grote vraag was, waar dat papier nu vandaan kwam. Simpel: van de papiermolen. Dus ook daar namen we een kijkje. De molen op waterkracht slaat lappen katoen tot pulp, maakt er een ‘papierpapje’ van en de man in de molen doet geduldig voor hoe je met een zeef een prachtig velletje papier kunt produceren. Ademloos hebben we toegekeken. Vakwerk! Net als de smid overigens, die voor onze neus in zijn smidse een prachtig bierflessenopenertje smeedde. Veel vuur, indrukwekkend aanbeeld en een hoop hard gehamer. Misschien wel net zo mooi om naar te kijken als naar de papierschepper!

Veel, veel, veel te beleven
Eén blog is veel te kort om het hele Nederlands Openluchtmuseum te kunnen beschrijven. We kunnen er wel vier van maken, zoveel is er te zien en te doen! Maar wat we nog beter kunnen, is je aanraden om er lekker zelf naartoe te gaan! Een ideaal uitje met kinderen van alle leeftijden voor een mooie vakantiedag!

Meer info op de site van het Nederlands Openluchtmuseum >

Check onze dag in deze video: 

 

Meer informatie over opening/toegang

Van 1 april t/m 1 november is het museum open van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Kinderen tot 3 jaar mogen gratis naar binnen. Kinderen van 4-12 jaar betalen €12,00. Volwassenen betalen €16,00. Museumjaarkaart: gratis toegang.

Hou er rekening mee dat een parkeerkaart €6,00 kost.

Leuke tip: Burgers Zoo is vlakbij het Nederlands Openluchtmuseum. Je kunt via de site ook combinatiekaartjes kopen zodat je goedkoper naar binnen kunt.