Nederland – waterland. Nederlanders groeien op met water. Alle kinderen zijn wel eens naar zee geweest, we zijn gek op varen, met zeilbootjes over plassen, de Waddenzee of met kleine bootjes door stadsgrachten. Maar er is – behalve dat je erop kunt varen en in kunt zwemmen – nog veel meer te weten te komen over water.

Watermuseum
Echt, er is een watermuseum. In Arnhem, het ligt in het geweldige park Sonsbeek. Dit museum is in de eerste plaats Kidsproof en dat betekent dus alles behálve saai!

Bij binnenkomst loop je ‘onder’ een fikse waterval door. Gelukkig eentje op de foto, je krijgt niet meteen natte voeten. Je kunt meteen een foto van jezelf maken en een postkaartje sturen, en filmpjes kijken ter introductie. Leuk is dat water in vaste vorm ijs wordt, en van ijs kun je iglo’s bouwen. In het watermuseum staat er eentje waar je in kunt kruipen. Dat zijn voor de kleine BuitenHelden leuke dingen.

watermuseum arnhem uitje kinderen buitenhelden

Bootjes varen en bellen blazen
Er is in het Watermuseum (dat overigens een stuk groter is dan de buitenkant doet vermoeden) ontzettend veel info te vinden. Naast alle dingen die je aan mag raken, zoals bootjes in een waterdoolhof met sluisjes, mini-spelletjes en een heus riool waar je lekker in mag voelen aan voorwerpen die verstoppingen veroorzaken. Deze mengelmoes maakt het Watermuseum leuk voor kleine én grotere kinderen. Wat alle kinderen geweldig vonden, was de enorme zeepbel die je om jezelf heen kon maken. Half uur lang plezier :)

Buiten kledderen, bootjes maken
Het was tijdens ons bezoek prachtig weer, dus namen we buiten een kijkje. Er is een flinke speelplaats met stromend water, waar kinderen doorheen kunnen rennen, dammetjes open en dicht kunnen zetten, water van de ene naar de andere plek kunnen stuwen en waar je dus ook met warm weer lekker kunt afkoelen. Een geweldig leuke plek om te spelen. Het viel niet mee om het kleine spul nog even mee naar binnen te krijgen, maar we moesten wel, want binnen zijn naast het museum ook nog een lab en een zolder waar bootjes gemaakt kunnen worden van recycle-materialen.

Met de bootjes zijn we heel lang in de weer geweest. Met twee blokken maak je de basis en daarna kun je je bootje met alle denkbare items en materialen uitbreiden tot je een zeewaardig scheepje hebt vervaardigd. Dikke pret, het kan niet gek genoeg! Als je je bootje af hebt, kun je hem buiten testen in een speciaal aangelegde waterbaan. Die van ons bleven gelukkig drijven.

Even neuzen op de website van het Watermuseum? Dat doe je hier.

Bekijk onze dag in deze video:

Meer informatie over opening/toegang

Van dinsdag t/m zondag is het museum open van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Kinderen tot 3 jaar mogen gratis naar binnen. Kinderen van 4-12 jaar betalen €5,50. 13 jaar en ouder €9,00. Museumjaarkaart: gratis toegang.

Waterlab en vakantie-activiteiten kosten €1,50.