Noord-Brabant heeft iets moois te bieden. Het Mastbos – net onder Breda – is een sprookjesachtige plek waar voor kinderen van alles te beleven is: lekker klauteren, met watergootjes spelen en een kabouterroute volgen. 

Niet alleen is is het Mastbos een prachtplek voor kinderen, het hele gezin kan genieten van dit kleine en heerlijke stukje natuur. Wij wandelden net hethoofdpad af, toen twee springende reeën ons verrasten. Huppelend tussen de varens renden ze achter elkaar aan en gaven een prachtige show weg.

Kaboutermutsen

Bij het restaurant aan de rand van het bos haalden we de kabouterroute op (ze hebben er maar één op papier, dus het is aan te raden om de route zelf vast uit te printen of op te slaan in je telefoon) en we kregen kaboutermutsen voor alle mini’s. Het maakt weinig uit hoe oud kinderen zijn: speuren naar het volgende punt is voor alle leeftijden leuk. We renden, slopen en sprongen van kabouter naar kabouter en voerden bij elk punt de opdrachtjes uit.

Pannenkoeken en ranja

De route neemt ongeveer een tot anderhalf uur in beslag en voert het hele gezin spelenderwijs door een groot gedeelte van het bos. Nade route kun je je kinderen eventueel voorzien van een ‘kabouterarrangement’ bij het restaurant, wat betekent dat ze een flinke pannenkoek met ranja weg mogen werken voor €5,50. Verstandig om van tevoren te beslissen of je hier behoefte aan hebt, zonder medeweten van de kinders, dat houdt de sfeer wel zo gezellig ;)

Klimmen over het water

Na de kabouterroute was er meer dan genoeg energie over, dus brachten we een bezoek aan Kasteel Bouvigne. Het staat aan de andere kant van het bos, een paar minuten lopen vanaf het restaurant. Het kasteel zelf is niet te bezichtigen, maar de tuinen mag je zo in. Vlak naast het kasteel ligt het speelbos van Staatsbosbeheer. Een charmant plekje met een waterpomp, gootjes en een vennetje met een klauterbrug erboven. Verderop kunnen kinderen heerlijk rauwdouwen in het bos tussen de zelfgebouwde hutten.

Tip dus, het Mastbos! Hieronder de nodige info voor een bezoekje aan dit Bredasche Pareltje. Je vindt het Mastbos ook op onze BuitenHeldenkaart.

Mastbos Breda

Meer informatie over het kabouterpad vind je op de site van Staatsbosbeheer. Je kunt hier direct de kabouterroute downloaden. Het speelbos heet ‘Speelbos Boeverijen’. Voor locatie en toegankelijkheid kijk je op de website van Staatsbosbeheer/Speelbos.