Vraag je je wel eens af of je je eigen tomatenplantje kunt laten groeien uit de tomaatjes die je opeet? Goed nieuws: dat kan! En we vertellen je hier precies hoe je dat moet doen.

Stap 1: voorbereiding
Zorg dat je de volgende spullen bij de hand hebt:
– plastic bakje
– verhoudfolie
– (cherry)tomaten
– mesje
– klein bakje
– potgrond

Tomaten uit tomaten kweken
Stap 2: bakje vullen met potgrond

Doe een laagje grond in het plastic bakje. Het hoeft niet diep te zijn. Maak met je vingers kuiltjes in de grond. De kuiltjes moeten een paar centimeter uit elkaar zitten.

Tomaten uit tomaten kweken

Stap 3: eten!
Het leukste van tomaatjes kweken is dat je eerst tomaatjes mag opeten. Snij de tomaatjes doormidden. Haal de zaadjes er met je vinger uit en vang ze op in het kleine bakje.

Stap 4: zaaien
Je kunt de zaadjes even afspoelen onder de kraan, maar het hoeft niet persé. Laat in elk kuiltje twee tot vier zaadjes vallen. Dek de zaadjes af met een dun laagje grond. Geef ze dan een beetje water.

Stap 5: folie
Wikkel nu een laag vershoudfolie om het bakje heen. Dit folie zorgt ervoor dat de grond vochtig blijft, de zaadjes zacht worden en kunnen ontkiemen. Het folie moet 7 tot 10 dagen om het bakje blijven zitten.

Tomaten uit tomaten kweken

Stap 6: folie verwijderen
Hou je bakje goed in de gaten. Ineens zie je groene sprietjes boven de grond uitsteken! Nu kun je voorzichtig het folie eraf halen. Geef de plantjes geen water als de grond niet bijna droog is. Als je teveel water geeft, gaan de worteltjes rotten en dan gaan de plantjes dood.

Tomaten uit tomaten kweken
Stap 7: meer leefruimte

Als de plantjes wat groter worden, kun je ze verpotten. Een plastic bakje van yoghurt kan prima dienstdoen als plantenbakje. Steek in de grond een rietje of een stokje, als de plantjes groter worden, kun je ze daaraan opbinden.

Tomaten uit tomaten kweken

zelf tomaten kweken