Dat veren nodig zijn om een vogel te kunnen laten vliegen, is logisch. Maar veren hebben nog veel meer nuttige taken! BuitenHelden zet ze voor je op een rij:

 vogel temperatuur

1. Veren houden een vogel lekker warm
Veren kunnen een vogel op temperatuur houden, maar ook zijn nest. En veren kun je verder uitzetten dan haren, dus als een vogel het warm heeft, kan hij dankzij zijn veren ook weer sneller afkoelen.

vogels vinden

2. Veren maken vindbaar
Mannetjes- en vrouwtjesvogels kunnen elkaar door mooi gekleurde veren makkelijk vinden. En hoe mooier het verenpakje van een vogel, hoe aantrekkelijker en gezonder hij voor de dag komt! Dat betekent dat er heel snel baby-vogeltjes uit een eitje kruipen!

vogel regen

3. Geen parapluutje nodig
Vogels besteden heel veel tijd aan het onderhouden van hun veren. Als ze zichzelf aan het ‘poetsen’ zijn, smeren zen een beetje vet op hun veren, die daardoor waterdicht zijn! Dát is handig! Zo kunnen ze vliegen in de regen en zwemmen, zonder nat te worden.

vogelveertjes

4. Verse veertjes
Jij vind veertjes wel leuk om mee te knutselen. Dus is het eigenlijk wel handig dat de meeste vogels ze één keer per jaar verliezen. Dat heet rui. Hun hele verenpakje wordt vervangen door nieuwe veren! Dat gaat rustig aan, anders zou je overal kale vogels zien vliegen.