De vogels kunnen – nu het écht kouder wordt – soms best een extra hapje eten gebruiken. En jij kunt ze daarmee helpen. Vijf vogelvoeders die je in een handomdraai maakt.

1: Van een wc-rolletje

wc-rol vogelvoeder

Benodigdheden:
– vogelzaadjes
– pindakaas
– touw
– wc-rolletje

Dit is misschien wel de makkelijkste vogelvoeder die je ooit gemaakt hebt. Veeg je billen een keer extra en neem het lege wc-rolletje mee van het toilet. Op een bordje leg je vogelzaadjes. Smeer je wc-rolletje in met pindakaas en rol het over het bordje, door de zaadjes. Deze blijven nu allemaal plakken aan het rolletje. Wil je snel klaar zijn? Dan rijg je een touwtje door het wc-rolletje. Nu kun je je voeder buiten ophangen! Je kunt het rolletje ook om een kale boomtak steken of van takken een mobile maken waar je één of meerdere rolletjes aanhangt.

2: Van een fles

fles vogelvoeder

Benodigdheden:
– vogelzaadjes
– lege plastic fles
– touw
– schaar
– pollepel(s)

ster inkeping fles vogelvoederKnip met een schaar een gat in een lege, plastic fles. Tegenover het gat maak je een ster-inkeping met een mesje. Door de gaten steek je een pollepel. Als deze er goed stevig in zit, vul je de fles met vogelzaadjes. Doordat de fles net niet helemaal aansluit op de pollepel, rollen er zaadjes op het brede stuk van de lepel. Daar kunnen de vogels van eten. De fles kun je natuurlijk nog mooi verven of versieren, en daarna hang je hem met een touwtje in de boom.

3: Van een blik

blik vogelvoeder

Benodigdheden:
– vogelzaadjes
– leeg (soep)blik
– touw
– eventueel hamer + spijker
– (ijs)stokje
– lijm
– verf

Ook al zo makkelijk: neem een leeg conservenblik. Versier het blik met lintjes of verf. Lijm een ijsstokje vast in het blik, zodat de vogels makkelijk bij het eten kunnen. Vul het blik voor 1/3 met vogelzaadjes en hang het met een touw of lint in de boom (zorg ervoor dat het net iets achterover helt, zodat niet alle zaadjes eruit rollen). Tip: om deze voeder iets steviger te maken, kun je ook voor en achter gaatjes in het blik slaan met een hamer + grote spijker, en daar een touw doorheen rijgen om hem aan op te hangen.

4: Van een sinaasappel

sinaasappel vogelvoeder

Benodigdheden:
– vogelzaadjes
– sinaasappel
– touw
– dikke naald

Snij een sinaasappel in tweeën. Eet de sinaasappel lekker op, met de uitgeholde schil maak je de vogelvoeder. Maak aan weerszijden een gaatje in de schil met een dikke naald en rijg hier een touwtje doorheen. Vul de schil met vogelzaadjes en hang de voeder in de boom.

5: Van een dennenappel

dennenappel vogelvoeder

Benodigdheden:
– vogelzaadjes
– dennenappel
– pindakaas (of honing en margarine)
– touw

Als de dennenappel dicht is, leg hem dan even in de oven, na een paar minuten op hoge temperatuur gaat hij open. Smeer de binnenkant van de dennenappel-schubben in met pindakaas of met een mengsel van honing en margarine. Dip de dennenappel in een bakje met vogelzaadjes. Rijg een touwtje om de dennenappel heen, zodat je hem buiten op kunt hangen.

Met dank aan:
thislittlemiggy.com
craftgawker.com
weekendnotes.com
herecomesthesun-kelly.blogspot.com
sherisilver.com