Waar zijn miertjes nou eigenlijk goed voor? Meestal kriebelen ze. En zitten ze overal waar je ze liever niet hebben wilt. En er zijn er zoveel!

Miertjes hebben écht wel een functie. Anders zouden ze niet al miljoenen jaren rondkruipen op onze planeet. En dat
doen ze. Ze waren er al toen er ook nog dinosaurussen waren! Wat die miertjes dan allemaal doen?

1. Opruimen!
JIJ vindt opruimen misschien helemaal niet leuk. Je speelgoed. Je viltstiften. Je bananenschil die van papa en mama in de prullenbak moet. Maar mieren? Die doen niet anders. De hele dag ruimen ze op! Afval, zoals schillen, blaadjes, tuinafval.

2. Opeten
Eten doen ze ook. Als er een diertje dood is gegaan, vinden mieren dat een smakelijk hapje. Dat klinkt misschien niet zo aardig, maar het is wel handig: het dode beestje verdwijnt en de mieren hebben een volle buik.

3. Gegeten worden
Dat klinkt nog minder aardig dan puntje 2! Maar zo werkt de natuur nu eenmaal. Er zijn een aantal dieren die mieren een lekkernij vinden: vogels, koeien en miereneters.

4. Tegen kriebel
Mieren kunnen mierenzuur spuiten. Vogels zijn daar heel blij mee: die gaan maar wat graag in een mierennest liggen. Het mierenzuur zorgt er namelijk voor dat de beestjes (parasieten) op vogels vertrekken, die houden daar helemaal neit van. Dat scheelt de vogels een hoop jeuk.
vraag-aan-fie