Behalve dat een voederhuisje voor vlinders je een heleboel mooiigheid in je tuin brengt, zijn vlinders ook nog eens heel handig: ze zorgen ervoor dat bloemen bestoven worden en daarmee breidt je het aantal bloemen in je tuin uit. Dubbel zoveel kleur dus, goede redenen om een voederhuisje te maken!

 

Een voederhuisje voor vlinders kun je heel simpel in elkaar zetten. Het belangrijkste is een lege (jam)pot. Die heb je vast nog wel klaarstaan! Als je hem mooi versiert, is het niet alleen een functioneel voederhuisje, maar ook nog een mooie aanwinst voor in de tuin.Wat heb je nodig:
– touw
– sponsje
– hamer + spijker
– ringetje of ophanghaakje
– eventueel versiering

Maak een vlinder voederhuisje buitenhelden 01

Hoe maak je hem:
stap 1:
Maak de lege pot + deksel schoon, haal eventuele etiketten eraf. Pak een flinke spijker en een hamer en maak een gat in het midden van het deksel.

 

Maak een vlinder voederhuisje buitenhelden 02
stap 2:
Snij uit een sponsje een blokje van ongeveer 3 x 3 centimeter. Duw het sponsje door het gat in het deksel, zodat aan elke kant nog ongeveer 1,5 centimeter uitsteekt.


stap 3: 
Zet de glazen pot ondersteboven. Knip twee stukken touw af die ongeveer 120 centimeter lang zijn. Wind elk stuk touw om de hals van de pot  (die op de tafel staat). Leg in beide touwtjes een knoop zoals op de foto. De twee knopen moeten tegenover elkaar zitten. Je hebt nu vier eindjes touw die je om de pot kunt winden op de volgende manier. De uiteinden van de touwtjes bind je bij elkaar. Maak een lus, of knoop er een haakje in zodat je hem kunt ophangen aan bijvoorbeeld een tak.


stap 4:
Je kunt de touwtjes en je glazen pot versieren met (zijden) bloemen. De kleuren trekken vlinders aan. De pot vul je met suikerwater. Dat maak je in de verhouding 10:1. Tien delen water met één deel suiker.* Draai het deksel stevig dicht. Het suikerwater trekt nu in het sponsje dat uit het deksel steekt. Daar kunnen de vlinders hun voedsel halen.


*)De suiker laat je oplossen in het water door het te verhitten. Zet het pannetje water met suiker op het vuur, roer af en toe rustig tot de suiker opgelost is. Laat het water afkoelen voor je het in de pot giet.